V. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU DEKLARASYONU

25-26 Haziran 2007 tarihlerinde yapılan, Türk Eczacıları Birliği V. Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı sonucunda, 47 Eczacı Odası Başkanının oy birliğiyle aldığı kararlar aşağıdadır.

Geçmiş yıllarda eczacı örgütü ile müzakere edilerek hazırlanan ve karşılıklı imzalanan sözleşmelerde yer alan bazı hükümler SGK tarafından hazırlanan 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği kapsamına alınarak dayatma şeklinde uygulamaya konulmak istenmektedir.

1.      2007 SUT’ta yer alan;

o        Yatan hasta reçetelerinin ve “günübirlik tedavi” adı altında ayaktan tedavide kullanılan ilaçların da bu uygulama ile tümüyle serbest eczanelerin kapsamı dışına çıkarılarak hastane eczanelerinden karşılanması halk sağlığını tehdit eden, sağlık hizmetinde ciddi aksamalara yol açacak düzenlemelerdir.

o        Ayrıca, raporlu hastaların doktora gitmeden reçetesiz ilaç temin edebilecek olmaları sürekli takip altında tutulması gereken hastaların tedavilerinde aksamalara yol açacaktır.

o        Reçete teşhislerindeki tıbbi literatüre girmiş teşhis kısaltmalarının kabul edilmemesinin doğuracağı tek sonuç hasta mağduriyetidir.

o        Muayene ücretlerinin eczanelerce tahsil edilmesi, yasal dayanağı olmayan bir uygulama olup eczacı ile hastayı karşı karşıya getirecek sonuçlar doğurmaktadır.

o        Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin 13 üncü maddesinde yer alan “Kurum, Tebliğin kapsam bölümünde sayılan kişilerin tedavileri için gerekli olan ilaç ve gereçlerin sağlanmasının mümkün olmadığı hallerde eczaneler ile yapılacak sözleşmeye esas teşkil etmek üzere Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti (TEB) ile Protokol imzalamaya yetkilidir. 2007 protokolü imzalanıncaya kadar Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti (TEB) ile 2006 yılında imzalanan devredilen kurumların (Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK) protokolleri geçerlidir. Ancak, Kurumca yayımlanan tebliğlerin hükümleri ile yürürlükteki protokol hükümlerinin çelişmesi halinde tebliğlerde yer alan hükümler geçerlidir.” hükmünün çıkarılması gerekmektedir.

2.      Her yıl eczacılara yeni yükler getiren sözleşme hükümleri, bu yıl daha da ağırlaştırılmış olup kabul edilemez bir hal almıştır. Eczanelerle yapılacak olan sözleşmeler Kurumun tek taraflı belirlediği koşullarda değil, TEB ile karşılıklı müzakere edilerek uzlaşma ile hazırlanmalıdır. Bu noktadan hareketle, kurum tarafından sözleşmenin süresinin dolmasına 5 iş günü kala, Birliğimize ulaştırılan taslak metin incelendiğinde, daha önce Kurum ile TEB arasında yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan sözleşme taslağından çok farklı bir noktada ve beklentilerimizden oldukça uzak olduğu gözlenmiştir.

3.      Kurumun yükümlülüğü olduğu halde, reçete kontrollerindeki gecikmeler sebep gösterilerek öne sürülen “örnekleme yöntemi” belirsizlikler içerirken, eczacılar tarafından ilk fatura ekinde kabul edilip edilmediğinin bildirilmesi zorunluluğu üyelerimiz arasında endişe yaratmaktadır. Söz konusu yöntem TEB ve konuyla ilgili bağımsız bilim adamlarının da içinde bulunduğu bir çalışma grubu tarafından revize edilmelidir. Bu çalışmanın sonuçları üyelerimize her yönüyle anlatılmalı ve protokol hükümleriyle baskı yapılmaksızın üyelerimizin tercih yapması sağlanmalıdır.

Pdf Aktar