ÜYELERİMİZDEN SGY'YA SORULAN SORULARIN

SORU 1- xefo ampul v. benzeri ampuller 10 kutu 1*1 yazıldığında ödeniyor gözüküyor biz beş günlük tedaviye göremi yoksa sisteme göremi vereceğiz yani ayaktan tedavi 5 günmü 10 günmü

CEVAP: Enjeksiyonluk formlar 10 günlük dozda ödendiğinden 10 kutu verebilirsiniz. 10 günlük yazması yeter.

 

SORU 2- Remeron 30 Mğ 28 Lik Kapsül Pısıkıkyatrı Veya Norolojı Yazdığında 28 Lik Form Odeniyormu Yoksa 14 Lükmü Vermek Gerek.

CEVAP: Büyük ambalajın reçetede belirtilmesi yeterlidir.

 

 

SORU 3- Reçete Teşhislerinde Sadece Üsye  Yazılmış
Artık Üsye Kabul Ediliyormu
CEVAP: Evet

 

 

SORU 4- Gargaralarda Aftveya Gingivit Teşhısı Aranıyormu

CEVAP: Hayır

 

 

SORU 5-  Raporları Biz Aslı Gibidir Yapabiliyormuyuz.

CEVAP: SGK raporlarını eczacı onaylayabiliyor. Diğer resmi kurumlara ve yeşil karta ait raporlar için BUT 3.2.10 gereği onay aranmaz.  

 

 

SORU 6-  Şizofreni; PSİKOZ  adı altındaki hastalıkların bir türüdür. dolayısıyla psikoz raporlu hastaya OLANZAPİN neden verilemiyor?

NOT: Bu bilgi tarafıma psikiyatri doktorları tarafından verilmiştir. İnternette de geçiyor.

CEVAP: 15.06.2007’den sonra çıkan raporlarda ICD 10 kodu aranmaktadır. Yeni raporlarda ICD 10 kodları F-20-25 / F 31.3, F 31.4, F 31.5 ile belirtilen teşhisler olmalıdır.   Reçetede ilave teşhis varsa veya rapor eski tarihli ise teşhis şizofreni veya bipolar bozukluk olmalıdır.

NOT: Şizofreni psikoz olarak gruplandırılan hastalıklardan biri olduğu için rapora tanı olarak psikoz yazılması yeterli değildir. 

 

 

SORU 7-  28/12/2005 tarihli bağkurlu ht.tip2dm.dislipidemi teşhislerini içeren ve de tarden 40 humulin m 70/30 adlı ilaç isimlerinin bulunduğu sağlık kurulu raporuna istinaden reçeteye diamıcron mr lescol xl ialçları yazılmış.verilip verilmeyeceğini öğrenmek istiyorum.kurumlar birleşmeden önce bu tip reçetelerde teşhise giren hammadde ve doz şart arnmayan ilaçları bağkurda verebilyorduk.bilgilerinize saygılarımla arz ederim

CEVAP: 13 Şubat 2007 öncesi raporlar için (rapor ve tedavi şeması aranan ilaçlar hariç) ilgili teşhise giren ilaçlar raporda ismi olmasa da verilebilir.

 

 

SORU 8- Rapor  tarihi   11.09.2006......ldl yok.etken  madde  ve  dozu  mevcut..teşhis dislipidemi...kullanım  süresi  2 yıl. ldl yi  gösterir  belge  eklenmelimidir?   eklenen  belge  sadece  6  aymı  geçerlidir...6  ayın sonunda  tekrar  belge  gerekirmi?

CEVAP: 15.05.2006 tarihinden sonra çıkan hiperlipidemi raporlarında LDL belirtilmeli veya LDL ölçüm sonucu (rapor tarihi ile uyumlu) eklenecektir. Bu ölçüm rapor süresi sonuna kadar geçerlidir.

 

 

SORU 9 - Hasta 2002 Yılında Angio Olup By-Pass Ameliyatı Olmuştur.2002 Den Sonra Hasta Rapor Bitiminde Sürekli Yenilemektedir.2002 Deki Epikriz Raporu Mevcuttur. I25.0 . Aterosklerotik Kardiyovasküler Hastalık Teşhisiyle Kardiyoloji Bölümünden Raporu Yenilemiştir.Hasta Buna İstinaden Klopıdogrel Kullanmaya Devam Edebilirmi ?  .Edebilirse ! Aterosklerotik Kardiyovasküler Hastalık Dışında Raporda Angio Olduğunu Yazması Gerekirmi.Yoksa Sedece 2002  Deki Belgeler Eklenmelimi.

CEVAP: Asa ve diğer antiagrepanlara intolerans varsa Koroner Arter Hastalığı tanılı rapora angiografi belgesi eklenerek ilaç alabilir.

 


SORU 10 -
27/11/2007 Tarihinde Cevaplamış Olduğunuz Sorularda Quetiapine ( Seroguel) Tb Rapor Teşhisinde Bipolar Bozukluk Veya Şizofreni İse Ödenir Diyorsunuz . Serogueller İçin 8 Hafta Sınırlamısı Hangi Durumlardadır. ( Bipolar Bozukluğun Tüm Evrelerinde Ödenirmi )

CEVAP: Şizofreni ve bipolar bozukluk teşhisli raporların süresi sonuna kadar ilaç ödenir. Bipolar depresyonda ted