TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN GENELGE DEĞİŞİKLİĞİ

01.03.2007 Tarihli Genelge

TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN GENELGE


35.A.00.006872     01.03.2007




BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA,


(6) sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği 29.04.2006 tarih, 26153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış, Bakanlığın 08.01.2007 tarih, 097 sayılı Genelgesi ile, konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar (6) sıra numaralı Tebliğin ek ve değişiklikleri ile birlikte uygulanmasına devam edileceği belirtilmişti.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 01.03.2007 tarih ve 3704 sayılı Genelge ile, bazı ilaçların piyasada ulaşılabilme imkanlarının kısıtlılığı yanında, eşdeğer ilaç uygulamalarında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi, yeni ruhsat ve satış izni almış ilaçların zaruri hallerde bir an önce tedavide kullanılabilmesi ve listelerdeki teknik hataların düzeltilmesi maksadıyla Tebliğ eki "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi"nde değişikliklerin yapılmakta olduğu,

Dinamik bir yapıya sahip bu uygulama nedeniyle bu tür değişikliklerin yapılması ve Geri Ödeme Komisyonunun kararı alınmak suretiyle anılan listeye bazı ilaçların dahil edilmesi veya çıkarılması ihtiyacı halen devam etmekte olup, belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılmasının gerekli görüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu genelge ve Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde (Ek-2/D) yapılan düzenlemeler yazımız ekinde yer almakta olup, yürürlük tarihi 06.03.2007 olarak belirlenmiştir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.


Saygılarımla,          
                            GENELGE


MALİYE BAKANLIĞI

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü



Sayı: B.07.0.BMK.0.18.100.

Konu: Tedavi Yardımı                                                                                   01.03.2007 * 3704





                                               …………. BAKANLIĞINA

                                               …………. BAŞKANLIĞINA

                                               …………. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

                                               …………. VALİLİĞİNE

                                               …………. REKTÖRLÜĞÜNE



  

            Bilindiği üzere, (6) sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Bundan sonra “Tebliğ” olarak ifade edilecektir) 29/4/2006 tarihli ve 26153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış, 8/1/2007 tarihli ve 097 sayılı Bakanlığımız Genelgesi ile de konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar (6) sıra numaralı Tebliğin ek ve değişiklikleri ile birlikte uygulanmasına devam edileceği belirtilmiştir.

            Bazı ilaçların piyasada ulaşılabilme imkanlarının kısıtlılığı yanında, eşdeğer ilaç uygulamalarında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi, yeni ruhsat ve satış izni almış ilaçların zaruri hallerde bir an önce tedavide kullanılabilmesi ve listelerdeki teknik hataların düzeltilmesi maksadıyla Tebliğ eki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi”nde değişiklikler yapılmaktadır.

            Dinamik bir yapıya sahip bu uygulama nedeniyle bu tür değişikliklerin yapılması ve Geri Ödeme Komisyonunun kararı alınmak suretiyle anılan listeye bazı ilaçların dahil edilmesi veya çıkarılması ihtiyacı halen devam etmekte olup, aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

            1- Tebliğin 12.7.9.uncu maddesinin başlığı “Eritropoietin Alfa-Beta, Darbepoetin, Sevelamer ve Parikalsitol Kullanım İlkeleri" olarak değiştirilmiş ve bu maddeye aşağıdaki bend ilave edilmiştir.

            “d) Parikalsitol ile tedaviye; hemodiyaliz tedavisi altındaki PTH düzeyleri 300-800 pg/ml değerlerinin arasında olan hastalarda diyalizat kalsiyumunun 1.25 mmol/l ile kullanılmasına rağmen albümin ile düzeltilmiş serum kalsiyumu 9.5 mg/dl ve serum P 4.5 mg/dl olduğu belgelenen hastalarda başlanır. Aynı hasta grubunda düzeltilmiş serum kalsiyum düzeylerinin 10.2, serum P düzeylerinin 6 mg/dl'yi geçtiği durumlarda kesilir. İlgili koşulların söz konusu olduğu hastalarda hemodiyaliz raporuna istinaden 3 aylık dozla nefrolog veya diyaliz hekimi tarafından reçete edilebilir. Tetkikler 3 ayda bir tekrarlanır ve tetkik sonucu reçeteye eklenir.”

            2- Tebliğin 12.7.13.üncü maddesinin “Kronik Viral Hepatitlerde Alfa İnterferon Kullanım İlkeleri” başlıklı “A” bendinin 6 ncı alt bendi, “Kronik hepatit-B’de (1) inci maddede yer alan uzman hekimlerce sağlık kurulu raporu ile adefovir veya entakavir kullanılır.” şeklinde değiştirilmiştir.

            3- Tebliğin “Kanser İlaçları Verilme İlkeleri” başlıklı 12.7.14 üncü maddesinin “c” bendine aşağıdaki fıkralar ilave edilmiştir.

“Alemtuzumab: Kemik iliği tutulumu gösterir biyopsi sonucuyla, yeterli doz ve sürede alkilleyici ajanlar alan ve fludarabin fosfat kürlerini tamamlayan ya da fludarabin temelli kombinasyon rejimlerine kesin olarak dirençli hale gelmiş (Evre III veya Evre IV Kronik Lenfoid Lösemi-KLL) hastalarında hematoloji uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporunda belirtilmesi şartıyla, sekiz haftalık tedaviyle cevap alınması durumunda raporda belirtilmesi koşuluyla tedavinin on iki haftaya kadar uzatılabilmesi, cevap alınamaması durumunda ise tedavinin sekiz haftayla sınırlandırılması, bu rapora istinaden hematoloji veya tıbbi onkoloji uzmanlarınca reçete edilebilir.

            Vinorelbin tartarat: Vinorelbin tartaratın oral formları, kür protokolünde belirtilmek şartı ve tedaviye enjektabl form ile başlanması koşuluyla tedavinin<