TEB GENEL BAŞKANI ECZ.MEHMET DOMAÇ'IN

BASIN BÜLTENİ

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Ecz.Mehmet DOMAÇ, ilaç fiyat düşüşleri, geri ödeme kurumlarındaki farklı uygulamalar ve eşdeğer ilaç uygulaması ile oluşan karışık ve karmaşık ortama ilişkin görüşlerini bir basın toplantısı ile açıklamıştır:

14 Şubat 2004 tarih 25373 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 7’nci maddesi gereğince, Euro kurunda meydana gelen düşüş nedeniyle İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun aldığı karar ile ilaç fiyatlarında 15 Temmuz 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %8,83 oranında düşüş gerçekleşmiştir.

İlaç fiyatlarındaki düşüşü olumlu karşılıyoruz, ancak meydana gelen düşüş sonucunda eczacıların stoklarında mevcut ürünler nedeniyle uğradıkları zararın önlenmesi ve hizmeti sürdürebilmeleri için 01.06.2005-15.07.2005 tarihleri arasında eczaneler tarafından satın alınan müstahzarlarda oluşacak fiyat farklarının firmalar tarafından dağıtım kanalları aracılığıyla eczanelere ödenmesini istiyoruz.

Geri ödeme kurumlarındaki farklı uygulamalar eczacılarda büyük rahatsızlık yaratmakta, bürokrasi ve kırtasiyeyi altından çıkılamaz hale getirmektedir. Ayrıca, kamu sigorta kurumlarının hak sahiplerine farklı koşullarda ilaç vermesi sağlık hizmetinde aksaklığa yol açmaktadır.

Bütçe Uygulama Talimatı ile uygulamaya başlanan eşdeğer (benzer) ilaç uygulaması prensip olarak doğru bir uygulama olmasına karşın, bugünkü uygulama hak sahipleri ile eczacılar arasında sorun yaşanmasına neden olmakta, hastaların ilaca ulaşmasında güçlükler ortaya çıkarmakta ve vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getirmektedir.

Şöyle ki;

1) İbufen 100 cc Şurup 0.08 YTL değerinde olup, piyasada bulunmamaktadır. Piyasada bulunmayan Ibufen 100 cc Şurubun eşdeğer ilaç uygulamasına dahil olması nedeni ile 1,62 YTL’lik Dolven Şurup 0.10 YTL olarak;

Procain Penisilin 800 U. Ampul piyasada bulunmadığı halde uygulamada yer aldığından 1.30 YTL’lik Devapen 800.000 IU. Ampul 0.13 YTL olarak;

Topramoxin 125 mg. Süspansiyon piyasada bulunmadığından 2.62 YTL’lik Moksilin Süspansiyon 0,83 YTL olarak;

Streptomycine Sülfat 1 g. 0.06 YTL değerinde olup, piyasada bulunmamaktadır. Ancak, 1,52 YTL’lik Streptomycine 1 g. ve 1,40 YTL’lik Strep-Deva 1 g. ile aynı eşdeğer grupta yer aldığından adı geçen ilaçlar 0.08 YTL olarak kurum provizyon sisteminde ödenmektedir. Eğer hastalar reçetede yazan ilacı almak isterlerse, tavana esas olan ilacın fiyatı ile reçetesinde yazan ilacın fiyatı arasındaki farkı kendisi ödemek durumunda kalıyor.

2) Hastane tüketimi için üretilen ve eczanelerde bulunmayan Geralgine 2 ml. 100 Ampulün fiyatı referans gösterildiğinden mevcut eşdeğerlerinde anormal fiyat farkı çıkmaktadır. Örneğin; hasta, reçetesinde yazan 4 YTL değerindeki Novalgin 2 cc 10 Ampulü almak isterse 1,32 YTL fiyat farkı ödemesi gerekiyor.

3) “Piroksikam” içeren Oksikam Tablet 2,74 YTL’dir. Aynı etken maddenin tuzu olan  “Piroksikam beta cyclodextrin” içeren Cycladol Tablet 14,17 YTL’dir. Yine, “Piroksikam” içeren ve dil altı olarak kullanılan Felden Flash Tablet ise 4,59 YTL’dir. Aynı etken maddenin farklı formlarını içermelerine ya da üretim teknolojilerindeki farklılıklara bakılmaksızın bu üç ilaç aynı grupta değerlendirilmektedir.

İLACIN ADI   ETKEN MADDESİ   KAMU
FİYATI   REFERANS ÖDENEN FİYATI
Cycladol 20 mg. Tb   Piroksikam beta cyclodextrin   14,17 YTL   2.37 YTL
Felden Flash 20 mg. Sublingual Tb.   Piroksikam   4,59 YTL   1.19 YTL
Oksikam 20 mg. Tablet   Piroksikam      2,74 YTL    2,74 YTL

4) Yine, bir başka örnek; asetilsalisilik asit içeren farklı farmasötik şekillerdeki ilaçlar aynı eşdeğer ilaç grubunda değerlendirilmişlerdir. Enterik, farklı bir farmasötik şekildir. Asetilsalisilik asit midede zaman zaman rahatsızlıklara sebep olduğundan enterik kaplı olması bu sorunu engeller.

İLACIN ADI   KAMU
FİYATI      REFERANS ÖDENEN
FİYATI
Coraspin 300 mg. Enterik Kaplı Tablet   1.94   0.41
Ecopirin 300 mg. Enterik Kaplı Tablet   1.99   0.27
Asinpirine 300 mg. Tablet   1.34   1.34
Coraspin 100 mg. Enterik Kaplı Tablet   1.26   0.72
Ecopirin 100 mg. Enterik Kaplı Tablet   1.24   0.48

100 mg. grubunda 0.37 YTL’lik Aspirin 100 Çocuklar İçin Tablet ve 300 mg.lık grupta 1,06 YTL’lik Pharmaspirin Tablet tavana esas en ucuz ilaç olarak ödenmektedir.

5) “Metilprednisolon Asetat” içeren Depomedrol 40 mg. 1 Flakon İntra Muskuler (I.M) olarak kullanılmaktadır. “Metilprednisolon Sodyum Süksinat” içeren Prednol 40 mg. 1 Flakon ise Intra Venöz (I.V) olarak kullanılmaktadır. Aynı etken maddenin farklı tuzlarının eşdeğer kabul edilmesinden dolayı bu iki ilaç aynı grupta değerlendirilmektedir. Ancak, I.M. kullanılan ilacın yerine I.V. olarak kullanılması gereken bir ilacın kullanılması tıbben sakıncalıdır.

Eşdeğer ilaç uygulamasının farmasötik eşdeğer olarak düzenlenmesini, eksik ve yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Yaşamı, sağlık hizmetini durdurmak olanaklı olmadığına göre her gün sorunlu yaşamak istemiyoruz.

Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, Bütçe Uygulama Talimatında yer alan tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunması ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gerekiyor. Bu koşullara uyulmasını istiyoruz. Bu koşullara uymayanlar kesinlikle referans alınmamalıdır. Ayrıca, biyoeşdeğerlilik çalışması olmayan ilaçlar listeden çıkarılmalıdır.

Geri ödeme kriterlerinde eşgüdüm sağlanmalı, reçete kontrollerine standart getirilmeli, reçete kontrollerinde kişisel inisiyatif kullanımı engellenmeli, ucuz (benzer) eşdeğer ilaç uygulaması ülkemiz koşullarına uygun hale getirilmelidir.Ülke insanımızın yaşamını birebir ilgilendiren bu konularda uygulamadan önce konunun uzmanlarının ve uzman kuruluşların görüşünün alınmasına özen gösterilmesi oluşabilecek yanlışlıkları önlemek açısından önemlidir. Bugün yaşadığımız bu yanlışlıklar, eksiklikler bir an önce önerilerimiz doğrultusunda giderilmelidir.

TÜRK ECZA