TEB 'DEN ECZACI KAMUOYUNUN DİKKATİNE

03/07/2007


SUT'UN YAYIMI TARİHİNDEN İTİBAREN YAŞANAN SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLENDİRME



ECZACI KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Son Yasal ve İdari Düzenlemelerle İlgili Süreç Hakkında Bilgilendirme

 

Sağlık Uygulama Tebliği 25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Arkasından Sağlık Uygulama Tebliği’ne Ek Genelge 26.06.2007, Ödeme Genelgesi 13.06.2007 tarihinde yayımlanmış, 2007 yılı Protokolü Taslağı 22.06.2007 tarihinde SGK tarafından Birliğimize gönderilmiş, Tedavi Yardımına İlişkin Genelge 22.06.2007 tarihinde ve son olarak İlaç Fiyat Kararnamesi 30.06.2007 tarihinde yayımlanmıştır. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Haziran ayı boyunca düzenlemelerin eczacı lehine çevrilmesi için yoğun bir çalışma içine girmiştir.

Söz konusu Tebliğ, Genelge, Kararname ve Protokol ile ilgili olarak Birliğimizin yürüttüğü çalışmalar ve gelinen nokta aşağıda özetlenmiştir:

11.06.2007 tarihinde yatan hasta reçetelerinin hastane eczanelerinden karşılanması ve bazı tedavi ve ilaç uygulamalarının “günübirlik tedavi” kapsamına sokulması konusunda yapılan yasal düzenlemeler sonucunda meydana gelebilecek olumsuzluklara dikkat çekmek ve önlem almak amacıyla, Türk Eczacıları Birliği II.Başkanı Ecz.Ekrem Eşkinat ve Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz.Erdoğan Çolak, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile görüşme yapmıştır. Yapılan görüşmede, söz konusu kanun değişikliklerinin Odalarımız tarafından kurulan yatan hasta bürolarının işleyişine zarar vereceği belirtilmiştir. Konuyla ilgili Birliğimiz tarafından yapılan yazılı başvuruda, hastane eczanelerinin %3.5 sabit ıskonto ve 15 günlük geri ödeme süresi ile ilaç karşılaması ve benzeri hususların rekabete aykırı olduğu belirtilecek ve Talimatlarda yer alan çelişkili ifadeler ile uygulamalara aykırı olan durumlara itirazlarımız sunulmuştur. Konu ile ilgili hukuki süreci başlatmak üzere Birliğimiz avukatları çalışmaktadır.

Ayrıca görüşmede, 25.05.2007 tarih 26532 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile Sağlık Uygulama Tebliğlerinde “Günübirlik Tedavi” ifadesine itirazlarımız  açıklanmıştır. Tedavi ifadesinin yatarak veya ayaktan dışında bir tabir ile ifadesinin mümkün olmayacağı, Tebliğ’de yer alan günübirlik tedavi ifadesinin kullanımının uygun olmadığı yönündeki düşüncemiz aktarılmıştır. Ayrıca yasal sürece başvurma konusunda çalışmalarımız sürmektedir.

15.06.2007 tarihinde Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve üyesi Ecz. Ekrem Eşkinat; Yusuf Ziya Odabaş, SGK GSS Genel Müdürü Sami Türkoğlu ve SGK Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Güney ile görüşmüşlerdir. Örnekleme yönteminin bilimselleştirilmesi konusundaki talebimiz, teşhis kısaltmaları konusu, eski raporların süresi sonuna kadar geçerli olması konularındaki görüş ve taleplerimiz kendilerine iletilmiş, SGK yetkilileri raporla ilgili duyurularını 16.06.2007 tarihinde yayımlamışlardır. Söz konusu duyuruda; Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş ve düzenlendiği tarihte mevzuat hükümlerine uygun olarak geçerli olan sağlık kurulu/ilaç kullanım raporlarının iki yılı geçmemek koşuluyla süresi boyunca geçerli olacağı belirtilmiştir.

19.06.2007 tarihinde ise Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz.Erdoğan Çolak, II.Başkanı Ecz.Alaaddin Işık, Genel Sekreteri Ecz.Sertaç Özmen, Saymanı Ecz.Fırat Ateş ve Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Ali Aslan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu’nu ziyaret ederek Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzalanacak protokol ve örnekleme yöntemi konularında görüşme yapmışlardır. Görüşmede, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasında imzalanacak protokol çalışmalarına hız verilmesi ve örnekleme metodu ile ilgili uygulama başlangıç tarihinin ertelenmesi yönündeki taleplerimiz iletilmiştir. Yapılan görüşmede ayrıca, T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 13.06.2007 tarih 2007/46 “Fatura Bedellerinin Ödenmesi” konulu Genelge’de, reçete kontrolünde uygulanacak olan örnekleme yöntemi ile ilgili olarak muallak ifadelerin yer aldığı, uygulamanın yeterince detaylandırılmadığı ve Genelgenin yayımı tarihinden sonraki ilk fatura teslim tarihine kadar bildirim yapılması istenmek suretiyle uygulamanın aceleye getirildiği şeklindeki görüşümüz Sayın Bakana sunulmuştur. Sayın Bakan, söz konusu talebimizin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olumlu değerlendirilmesi konusunda Kurum yetkililerine bildirimde bulunmuştur.

19.06.2007 günü yatan hasta reçetelerinin hastanelerden temini ve günübirlik tedavi uygulaması konularında, 11.06.2007 günü Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile yapılan görüşmeden sonra;  Merkez Heyeti Başkanlık Divanı aynı konuda görüşme yapmak üzere Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç’ı ziyaret etmiştir. Görüşmede, yatan hasta reçetesi tevzii bürolarının verdiği hizmetin olumsuz etkileneceği; yatan hastaların tedavisi için ihtiyaç duyulan ilaçların sağlık kurum/kuruluşundan temininin merkezlerde sağlanabileceği ancak taşrada bu konuda sıkıntı yaşanacağı ve yatan hastaların ilaç temini konusunda mağduriyet yaşayacağı belirtilmiştir. Yatan hasta reçetelerinin hastane eczanelerinden temini konusunda, Sağlık Bakanlığı’nın tavrının net olduğu, bu konuda gerekli kaynağın devlet tarafından sağlanacağı ifade edilmiştir. Sayın Gümrükçüoğlu’na 15.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile Sağlık Uygulama Tebliği’nde üçüncü bir kategori olarak yer alan günübirlik tedavi uygulaması ile ilgili olarak itirazlarımız aktarılmış ve durdurulması için gerekli yasal girişimlerde bulunulacağı Sayın Müsteşar’a ve Genel Müdür’e bildirilmiştir.

22 Haziran 2007 tarihinde 2007 yılı Protokol Taslağı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Birliğimize gönderilmiştir. Taslak üzerinde yapılan çalışma sonucu Birliğimiz ve SGK arasında uzun bir zamandır devam eden Protokol görüşmelerinde bağıtlanan noktaları da içermeyen, bambaşka bir Protokol taslağı ile karşı karşıya olduğumuz anlaşılmıştır. Pdf Aktar