SUT DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA ODAMIZ ÇALIŞMASI
05 KASIM 2011 TARİHLİ SUT DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA ODAMIZ ÇALIŞMASI
1) Muayene Ücretleri ( Geçerlilik tarihi 05.11.2011)
Birinci basamak sağlık kuruluşları, kronik hastalıklar ve acil haller dışında,10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucularına yapılan başvurularda muayene ücreti 5TL artırılarak tahsil edilir.
2) İlaç Raporları ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile SUT hükümlerine göre eksikliği bulunan (ilacın kullanım dozu,etken madde,kullanım süresi,tedavi şeması,ICD-10 kodu vb.) ilaç raporlarında ilgili düzeltmeler; uzman hekim raporlarında ,raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekim tarafından(bu hekimin bulunmaması halinde aynı branştan hekim) ,sağlık kurulu raporlarında ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından yapılması,raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise ,bu düzeltmelerin başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresi sonuna kadar geçerlidir.
3) ICD-10 Kodları ( Geçerlilik tarihi 06.12.2011)
Meslektaşlarımız 06 Aralık 2011 tarihinden itibaren, SGK resmi internet sitesinde yayımlanan Hasta katılım payından muaf tutulan ilaçlar listesinde yer alan ICD-10 kodlarını baz alarak reçete karşılayacaklardır.
4) 1 Aylık doz ifadesi ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Tebliğde yer alan “ 1 aylık doz”; 28,29 ve 30 günlük kullanım sürelerini ifade eder.
5) Enteral beslenme ürünleri ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Enteral beslenme ürünleri hakkında yapılan değişiklik ile birlikte, uzman hekim raporu şartı yerine sağlık kurulu raporu şartı getirilmiştir.İlgili maddenin geçerlilik tarihi olan 17.11.2011 tarihinden önce oluşturulmuş raporlar süreleri sonuna kadar geçerlidir.
6) Klopidrogel etken maddesini içeren ilaçlar ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Klopidrogel etken maddesini içeren ilaçlar için raporsuz reçete edilme şartı olarak SUT’ta geçen “ bir defaya mahsus olmak üzere” ibareleri kaldırılmıştır.
7) Solunum Sistemi Hastalıkları ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011 )
“Mevsimsel alerjik rinit tedavisinde” cümlesindeki “mevsimsel” ifadesi kaldırılmış olup , söz konusu cümle “Alerjik rinit (mevsimsel,yıl boyu devam eden (pereniyal), birlikte seyreden astım dahil) şeklinde değiştirilmiştir.
Montelukast ve antihistaminik kombinasyonları (Levmont,Desmont);’’alerjik rinit ile birlikte seyreden astım” tanısına ek olarak “Alerjik rinit (mevsimsel,yıl boyu devam eden (pereniyal), birlikte seyreden astım dahil)” tanılarında da reçete edilebilecektir.
8) Statinler ve diğer lipit düşürücü ilaçlar (Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Bu ilaçlar uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.Tedaviye başlamaya esas olan ilk uzman hekim raporunda,bu rapor öncesi son 6 ay içinde yapılmış,kan lipid düzeylerinin yüksek olduğunu gösteren tetkik sonuçları belirtilir.
Söz konusu ilaçlar için belirli uzman hekimler tarafından (İç hastalıkları, Çocuk sağlığı ve hastalıkları,Kardiyoloji, Kalp damar cerrahisi veya Nöroloji) rapor düzenlenebilirken ,17.11.2011 tarihinden itibaren tüm uzman hekimler tarafından bu ilaçlarla ait rapor düzenlenebilecektir.
9) Nöropatik Ağrı (Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Gabapentin ve Pregabalin etken maddelerini içeren ilaçlar için reçete yazabilen ve rapor düzenleyebilen hekimlere cilt hastalıkları uzmanı eklenmiştir.
10) Raporlu Reçeteler ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Sağlık raporuna dayanılarak yazılan reçetelerde,SUT eki EK-2 Listesinde bulunan veya bulunmayan (kür ve tedavi planı olan ilaçlar hariç) ilaçlar ,ilaç bitim tarihinden 15 gün öncesinde verilebilecektir.
11) Parenteral Demir Preparatları ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Parenteral Demir preparatları (Venofer amp, Ferroven amp vb.) aşağıda yer alan durumlarda bu durumların belirtildiği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir;
a. İntestinal malabsorbsiyon sendromları
b. Kronik inflamatuvar bağırsak hastalıkları
c. Aktif GIS kanaması olan hastalar
d. Hemodiyaliz hastaları
e. Total ve subtotal gastrektomili hastalar
f. Atrofik gastritli hastalar
g. Oral demir alımını tolere edemeyen hamileler
12) Psikiyatrik hastalıklar ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan antidepresan ve antipsikotik ilaçlarda endikasyon uyumu şartı kaldırılmıştır.
13) Demans tedavisi ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Demans tedavisinde antipsikotik ilaç kullanımında endikasyon uyumu şartı kaldırılmıştır.
Antipsikotik ilaçların G30 (Alzheimer hastalığı ) ve alt kodlarındaki teşhislerde kullanımında endikasyon uyumu aranacaktır.
14) Üre içeren preparatlar ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
SUT’ta yer alan “Üre içeren preparatlar ifadesi”, “Sadece üre içeren preparatlar” olarak değiştirilmiştir.
Sadece üre içeren preparatlar ( Ürederm,Excıpıal,Nutraplus vb.) cilt hastalıkları uzmanı tarafından reçete edilebilir ve sadece ihtiyozis veya kseroderma endikasyonlarında ödenir.
15) Contractubex Jel ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Contractubex jel sadece Plastik cerrahi uzman hekimlerince reçete edilebilir.
16) Göz damlaları ( Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Siklopentolat HCL (Sikloplejin), Tropikamid (Tropamid), Fenilefrin HCL (Mydfrin) etken maddelerini içeren göz damlaları sadece göz hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilebilir.
17) Sülfasalazin (Salazopyrin tb) (Geçerlilik tarihi 17.11.2011)
Sülfasalazin etken maddesini içeren ilaçlar ( Salazopyrin tb) için yer alan raporsuz ödenmez şartı kaldırılmıştır.
18) Anjiotensin Reseptör Blokerleri (ARB) ( Geçerlilik Tarihi 17.11.2011)
Anjiotensin reseptör blokerleri (İrbesartan, Kandesartan, Losartan, Telmisartan,Valsartan, Rilmeniden, Moksonidin, Olmesartan, Eprosartan Mesilat, kombinasyonları dahil): uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.Raporda, ayrıca ilaç/ilaçların kullanım dozu, uygulama planı ve süresinin belirtilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Not: SUT değişiklikleri ile ilgili olarak Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan çalışma ekte yer almaktadır. Tebliğde , hepatit tedavisi, kanser ilaçları, IVF tedavisi,enteral beslenme ürünleri ve bazı özel hastalıklarla ilgili çeşitli değişiklikler yer almaktadır. Meslektaşlarımızın ilgili bölümleri incelemeleri önem arz etmektedir.