SGK'YA 23-24 EKİM TARİHLERİNDE SORULAN SORULARIN

Ecz.Zekai ÖZKURT

SORU: Seroquel tb psikotik atak rapor teşhisi ile ödenirmi rapor tarihi 09/05/2007
CEVAP: Hayır, ödenmez

 

Ecz. Mustafa KARADENİZ

SORU 1- SGK Kurum Recetelerının Gırısınde  Recetelerının Dokum Lıstesıne Atılmaması Ve Sonrasında  Kesılen Faturada Kurum Icı Kontrolde Lısetede  Gorunmesı..
CEVAP 1- Zaman zaman bu tip teknik aksaklıklar yaşanabilmektedir. İlgili dökümler dilekçe ile müracaat edildiğinde müdürlükçe aynı gün iptal edilebilmektedir. Ancak ayın 15’inden sonra doküman iptal edilmesi eczane ödemesini bir sonraki aya sarkıtacağından eczanelerin mağdur olmamaları için dökümlerini en kısa sürede oluşturup kontrol etmelerini öneririz.  

SORU 2 – SSK Reçetelerinde aynı işlem numarası altında çıktıda iki ilaç program kayıtında üç ilacın görünmesi.

CEVAP 2 -  İlgili reçeteyi silip tekrar kaydediniz.

 

Ecz. Köksal OFLUOĞLU

SORU: Her ne kadar SUT ile ilgisi yok gibi gözükse de  % ödemelerinin akıbeti konusu sanırım tüm eczacılar için merak konusu. Bu konuya da bir açıklama getirirseniz sevinirim. Saygılarımla…

CEVAP: Konunun tarafı SGK Trabzon Müdürlüğü değildir. Her kurumun (Bağ-Kur, ES, SSK) kendi emeklilerinden ilgili kesintileri yapıp eczane hesaplarına geçmesi gerekmektedir. Konu TEB’e iletilmiş olup, TEB tarafından takip edilmektedir.

 

Ecz.Çetin KANSIZ

SORU 1-  Statinlere başlama  kriteri var ama ilaca daha önce başlamışlarla  ilgili birşey yok.ilaç kullanım ilkelerinin  12/7/28 A maddesinde daha önce ilaç kulamnayan hastalara ilaç kullanma kriterleri diye başlıyor.kullananlar ve kullanmayan diye ayırmış ama daha önce kullananlarla ilgili bir kriter yazılmamış. Saygılarımla

CEVAP 1- Hastanın eski raporu varsa yeni raporda idame doz olduğu ifade edilmeli, eski rapor eklenmelidir.

SORU 2 -  Rapor süresi biterken reçete tarihinden 1 gün sonra  yada diğer rapor bitmeden yeni çıkmış raporla aradaki tarihli bir reçete 3 aylık verilebilirmi

CEVAP 2 – Reçete  gününü kapsayan raporun bitiş gününe kadarki ilaç verilebilir. Ancak ilaç veriliş günü yeni raporun başlangıcından sonraysa 3 aylık ilaç verilebilir.

SORU 3 - Bir ilacın kür protokolüne tabi olup olmadığı ilaca mı yoksa rapordaki tedavi şemasına mı bağlı.mesela hasta 6 hafta haftada bir ımmucit yada 6 ay hafatada bir intron kullanması aynı şekildemi değerlendiriliyor

CEVAP 3 – Rapordaki tedavi şemasına göre karar verilir.

 

Ecz. Birol DEMİR

SORU 1- Raporlarda etken madde isimlerinde yapılan kısaltmalar geçerli midir?(örneğin hidroklorotiazid etken maddesi yerine HCT VEYA HCTZ kısaltmaları)
CEVAP 1 – Hayır  

SORU 2 - Raporlarda ilaç isimleri yanında etken madde isimleri yer alıyor.ilaç kombine bir ilaç ve ilaç ismi açıkca yazılı; ancak, yan tarafında etken maddelerden yalnızca biri yazılı.bu rapor bu haliyle geçerli midir yoksa her iki etken maddenin isminin de yazması gerekli midir?(örneğin atacand plus ilacının yanında etken madde olarak sadece candesartan etken maddesinin yazması)
CEVAP 2- Etken maddelerin tamamı yazılmalıdır. Ancak ilacın piyasa ismi (eski raporlar için) de yazılıysa o ilaç verilebilir. 

SORU 3 - SSK'lı hastanın karnesi bitmemiş fakat hasta ilaçlarını karneye değil normal reçeteye yazdırmış kabul olur mu?

CEVAP 3 – Bitmemiş karnelere sahip hastalara yazılacak ilaçlar mutlaka karne sayfalarına yazılmalıdır.  

SORU 4 - Kolesterol düşürücü ilaçlarda belirli teşhislerde ldl değeri 100 mg/dl'nin üzerinde olduğunda ödenir deniyor bu teşhislerin reçete belirtilmesi yeterli midir yoksa o hastalığı