SGK'YA 17.10.2007 TARİHİNDE SORULAN SORULARIN

Ecz. Nazan ÖZBAYRAKTAR
SORU - 1
iç hastalıkları uzmanı (hastanede tek uzman doktor)
klopidogrel raporu çıkartabilirmi
çıkartabilirse hangi rapor teşhisi ve hangi ICD-10 kodu ile çıkartabilir?
CEVAP -1
İlaç Yönetmeliğinin 12.7.15 klopidogrel kullanım ilkeleri maddesinin c ve ç bentlerindeki hastalıklarda iç hastalıkları uzmanının rapor çıkarma ve yazma hakkı var.
SORU - 2
hastanede başka uzman doktor olmaması durumunda veya sadece kadın hastalıkları uzmanı varsa,
çocuk hastalıkları uzmanı, uzman doktorun yazması gereken ilaçları (avandia, flomax, hayzaar vb.) yazabilirmi?
not : kadın hastalıkları uzmanı bu tip ilaç yazmamaktadır.
CEVAP - 2
Özellikle branş uzmanı (ilgili uzman) gerektiren ilaçları yazamaz.
SORU - 3
hemodiyaliz reçetelerinin işlenmesi esnasında hemoglobin degerinin hesaplamaya katılması gereklimidir?
istanbul eczacı odasının eritroprotein hesabı sayfasından yapılan değerler tam olarak doğrumudur?
hemodiyaliz doktoru hesabı yaparken hastanın kilosu x(çarpı) uygulanacak doz şeklinde hesaplayıp uygulama yapıyorsa
hemoglobin değerinin bu hesapta etkisi yok mudur?
tam olarak nasıl bir hesap yapmamız gerekmektedir?
CEVAP -3
Başlangıç ve idame dozunun kontrol edilmesinde hemoglobin değeri reçeteye yazılması gerekli.
Haftalık doz = hastanın kilosu x reçeteye yazılan kg başına ünite
SORU - 4
reçetede yazan ilaç yerine eşdeğer ilaç hastaya verildiğinde
reçeteleme programı içerisinde eşdeğer ilaç uygulaması yapılmayıp
reçete arkasına eşdeğer ilaç kaşesi vurulursa herhangi bir kesinti olur mu?
CEVAP - 4
Reçetede yazan ilaç yerine eşdeğer ilaç verilecekse; sistemden eşdeğer ilaç eşleştirilmesi yapılmalıdır.

Ecz. Musa HACIOĞLU
SORU - 1
Grip aşısını pratisyen hekim yazabilirmi ?
CEVAP - 1
Grip aşıları, yönetmelikte verilme ilkelerine uygunsa pratisyen hekim de yazabilir.

Ecz. Köksal OFLUOĞLU
SORU - 1
Kolestrol raporlarında ilk kez sisteme girilecek olan raporlarla birlikte ölçüm değeri istenmektedir. Bu uygulama 13.02.2007 tarihinden önceki raporlar için geçerlimidir?
CEVAP - 1
15.05.2006 tarihinden buyana çıkan raporlarda LDL eklenmesi zorunludur.

Ecz. Ediz AYGÜL
SORU - 1
Reçetelerde 98 teşhis kaydı bulunan her ilaçta prospektüs endikasyonunun reçeteye yazılması zorunlumudur ?
CEVAP - 1
SGK'nın 2007/68 nolu genelgesinde belirtilen ilaçlardan ise endikasyon zaten reçeteye yazılmalıdır

Ecz. Ekrem ÇAĞLAR
SORU - 1
Neden eşdeğer kaşesi but da sadece farmasotik eşdeğer ilaçlar için istendiği halde tabzon sgk tarafından bütün eşdeğer ilaçlar için isteniyor. ikicisi reçete arkasına hasta bilgilerini yazabilecek kişi sayısı çok az bu durumda bizim yazıp kişiye imzalatmamız sorun olurmu.iyi çalışmalar
CEVAP -1
* Eczanelere SGK protokolünün 3.8 maddesindeki kaşe yaptırılmasını tavsiye ediyoruz.
* Tam eşdeğer olup da sistemde eşdeğer kaydı yapılmamış ilaç veriyor ise bu ilaçlar için "eşdeğer kaşesi" basılmalıdır.

Ecz. Özgür KOÇAK
SORU - 1
Gargara ve spreyler için gingivitis..gibi teşhisler isteniyormu?
CEVAP - 1
15.06.2007 SUT'da bu ilaçlar için herhangi bir durum belirtilmemiştir. (Belirli endikasyonlar aranmıyor)
SORU - 2
28 tabletlik mide ilaçlarının 1 kutu verilmesi halinde de 1 aylık tedavi yazılması gereklimidir?
CEVAP -2
28 tablet mide ilaçları reçeteye adet olarak belirtilmiş ise 1 aylık diye yazılmasına gerek yok.
SORU - 3
Özellikle depresyon ilaçları gibi ilaçlarda prospektüsünde 'major depresyon' yazan bir ilaçta teşhisin 'depresyon' olarak yazılması yeterlimidir? aynı şekilde prospektüsünde 'yaygın anksiye bozukluğu' yazan ilaç için 'anksiyete bozukluğu' yazılması yeterlimidir?
CEVAP - 3
Major deprasyon ------------------> deprasyon
Yaygın anksiyete bozukluğu --------> anksiyete bozukluğu yazması yeterlidir