SGK ÖNEMLİ

  1. 13.02.2007 Tarihi ve sonrası çıkan tek hekim raporlarında yazılı etken maddelerin dışında verilen ilaçlar raporlu olarak fatura edilirse kurumca raporsuz bir kutu ödemesi yapılacak. Ancak reçete öncesinde rapora etken madde ilave edilmiş ve onaylar yapılmış halde fatura edilirse kurumca raporlu değerlendirme yapılacaktır.
  2. Reçete arkasında olması gerekenler:
    • Eczane kaşe ve eczacı imzası
    • İlaçları alan kişi; kendi ve 1. derece yakını ise isim, adres/ veya telefon, ıslak imza
    • Dışındaki yakınlarıysa ayrıca T.C. Kimlik no veya kimlik fotokopisi.
    • SGK protokolünün 3.8 maddesindeki “kurumca bedeli karşılanan eşdeğer ilaç yerine reçetede yazılı ilacı kendi rızam ile fiyat farkı ödeyerek aldım fark bedelini kurumdan geri talep etmeyeceğim” ifadesinin yazdırılarak reçete sahibince imzalanması veya bu ifadeyi içeren kaşeyi basarak reçete sahibine veya ilaç alan kişiye ad-soyad telefon numarası ve imzasının alınması.

 

  1. Yurt dışı reçeteleri ülkeler ayrı ayrı olacak şekilde faturalandırılır. Protokolün Ekinde Ek:2 formatı bu reçeteler için doldurulur ve ekine konulur (01.10.2007 itibariyle)

 

  1. 13.02.2007 öncesi raporlarda etken madde yazılması gereken ilaçlar (antidepresanlar, Ek–2/c gibi) haricindeki ilaçlar için etken madde belirtilmiş ve doz yazılmışsa reçetelerde bu etken madde için bu doz aşılamaz. Fakat raporda adı belirtilen etken madde haricindeki etken maddeleri içeren ilaçlarda reçetelendiğinde rapordaki tanı ile uyumluysa raporlu değerlendirilebilir.(01.10.2007 itibariyle)

 

Örneğin:  13.02.2007 öncesi rapor hipertansiyon (0405 kodlu). Raporda Norvasc 5 mg 1x1 yazılı ise reçetede Norvasc 5 1x1 dozundan fazla fatura edilemez. Fakat 0405’e giren diğer h.tansiyon ilaçları reçetelendiğinde tanı ile uyumlu olacağından raporlu değerlendirilir.

  1. Rapor tarihi ne olursa olsun (13.02.2007 öncesi veya sonrası) Raporda dozun belirtilmesine gerek olmayan etken maddeleri için yanında kullanım dozu belirtilmişse belirtilen doz reçetelerde aşılamaz.(01.10.2007 itibariyle).

Örneğin: Raporda telmisartan 80 mg 1x1 belirtilmişse rapor tarihi ne olursa olsun; Reçeteye Telmisartan içeren ilaç 2x1 dozunda yazılsa bile 1x1 dozu girilerek fatura edilecek.

  1. Kombine etken madde içeren ilaçlar için çıkan raporlarda ancak etken madde kombinasyonuna uygun ilaçlar raporlu değerlendirilir. Maddelerden birini dahi içermeyen ilaçlar veya fazladan etken madde içeren ilaçlar rapor dışı değerlendirilir.
  2. SGK sisteminde eşdeğer işlemi yapılamayıp eşdeğer olan ilaçlar için eşdeğer kaşesi basılıp imzalanacaktır.
  3. Şeker ölçüm çubuklarını artık eczaneler verecek; şahsa fatura edilmeyecek.
  4. SUT’un 12.7.16 maddesinde belirtilen mamaları artık eczaneler verecek; şahsa fatura edilmeyecek.
  5. 10 Ağustos 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 2007/68 nolu SGK genelgesi gereği Endikasyon uyumu aranması gerekli olan ilaçlara dikkat edilmeli.(Bu grupta eczanelerden sıkça karşılandığından Bilhassa Antipsikotikler ve Antiepileptiklerin ve kanser ilaçların verilmesinde prospektüs endikasyonlarının uyumuna dikkat edilmelidir).