2024 YILI OLAĞAN SEÇİMSİZ MALİ GENEL KURULU

Değerli Meslektaşlarım,

 

Bir yılı daha geride bırakırken, bu yılki genel kurulumuzda siz değerli üyelerimizle birlikte olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde, mesleğimizi ileri taşımak için birlikte çabaladık. Bu süreçte karşılaştığımız zorluklar da oldu, ancak dayanışmamız ve inancımızla her birinin üstesinden geldik.

Geçtiğimiz yıl, mesleğimizi güçlendirmek ve üyelerimize en iyi şekilde hizmet verebilmek adına pek çok önemli çalışmaya imza attık.

Bu süreçte;

Düzenlediğimiz seminerler ve eğitim programlarıyla; mesleki gelişim adına eczacılarımızın bilgi ve yetkinliklerini artırmayı hedefledik.

Sosyal sorumluluk kapsamında, üyelerimizin desteğiyle ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımda bulunduk. Eğitimini sürdürmekte olan eczacılık fakültesi öğrencilerimize burs imkanı sağladık.

 Belediye başkanlarını ve valimizi ziyaret ederek, eczacılık mesleğinin karşılaştığı sorunları ve ihtiyaçları doğrudan iletme fırsatı bulduk. Bu ziyaretlerle, yerel yönetimlerle işbirliği ve destek ilişkisi kurmayı sağlayarak, meslek odamızın görünürlüğünü artırmayı ve projelerimize gereken desteği elde etmede yardımcı olmayı amaçladık.

Trabzon Akademik Odaları Birlikteliği oluşturarak;

Trabzon Barosu, Trabzon Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası Trabzon Şubesi, 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası ve TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı 15 meslek odası arasında iş birliği ve koordinasyon sağlanması için Trabzon Akademik Odaları Birlikteliği Protokolü imzaladık.

Samsun SSGM ile, ısrarlı taleplerimiz sonucunda itiraz komisyonlarını online olarak gerçekleştirmeye başladık.

Hastane Eczacılarımızın yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri için, hastane yönetimlerine ziyaretlerde bulunmaya başladık.

Odamıza bağlı bölgelerin iç dinamiklerinden kaynaklı sorunları görüşmek üzere bölge toplantıları yapmaya başladık.

Bazı ilaç dağıtım kanalları tarafından 2024 yılı itibariyle, ilaç alım koşullarında meslektaşlarımızın aleyhine, ekonomik olarak bazı değişiklikler yapılacağı duyumlarının alınması üzerine gerekli girişimlerde bulunduk.

Vergi denetimleri sürecinde vergi dairesi başkanı ile iletişime geçtik. Vergisini eksiksiz ödemede en önde gelen meslek grubu olduğumuzu vurgulayarak, entegrasyon için ek süre talep ettik.

•        Hastalarımızın tedavileri için ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimi, hastalarımızın ödemek durumunda kaldığı ek tedavi maliyetlerinin azaltılması, zamanında ve doğru müdahalelerle hastalıkların tedavisi ve olası ek komplikasyonların engellemesi adına Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisinde sağlığa ayrılan payın artırılması, sağlık bütçesi içerisinde ilaca uygun oranlarda pay ayrılması,

•        Eczacılık hizmetlerinin sunumunda meslek hakkı uygulanması,

•        SGK Protokolünde iyileştirmeler yapılması, 

•        İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılacak düzenlemelerle kalıcı çözüm sağlanması,

•        Eczacılıkta istihdam alanlarının artırılması, yükseköğretim için yerleştirmelerde eczacılık fakültesi için başarı sıralamasının ilk 50.000 olarak düzenlenmesi ve yeni eczacılık fakültesi açılmaması,

•        Kamuda görev yapan ve kamudan emekli olan meslektaşlarımızın özlük haklarında iyileştirme sağlanması,

•        Eczanelerimizde daha güvenli bir şekilde hizmet verebilmemiz için meslektaşlarımızın ve eczane çalışanlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, olay anında panik butonu/panik çağrısı yapılabilecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesi ve devriye hizmetleri başta olmak üzere güvenlik tedbirlerinin artırılması, eczacıya ve sağlık çalışanlarına şiddete karşı en etkili önlemlerin alınması,

•        Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu ve bölgemizin de birçok doğal afete ev sahipliği yaptığı gerçeğinden hareketle, geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi, doğal afetlere hazırlıklı olması için çalışmaların ivedi başlatılmasının bir zorunluluk olduğunu,

•        Özellikle yeni mezun meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar da gözetilerek, eczacılar için istihdam alanlarının çeşitlendirilmesi ve eczacı istihdamının artırılması,

•        Eczacı ve eczane algısı yaratılarak vitaminlerin ve farmasötik formdaki takviye edici gıdaların, eczane dışında başta internet olmak üzere diğer mecralardan denetimsiz şekilde satışının engellenmesi,

Konularında taleplerimizi gerek yerelde gerek merkezde katıldığımız toplantılarda ilettik ve iletmeye de devam edeceğiz.

Tüm bu çalışmalar, birlik ve dayanışmamızın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Birlikte başardığımız ve başarmaya devam edeceğimiz daha çok şey var.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi;

‘Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar önce onurlarını, sonra özgürlüklerini daha sonra bağımsızlıklarını ve geleceklerini kaybederler.’

Bu nedenle geçmişte olduğu gibi, gelecekte de meslek onurumuzu koruyarak, aynı azim ve kararlılıkla toplum sağlığı için en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

Bu genel kurulun odamız için yeni başlangıçlara ve güçlü bir dayanışmaya vesile olacağına yürekten inanıyorum. Katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.

 

Saygılarımla,