15.06.2007 TARİHİNDEN ÖNCE DÜZENLENMİŞ RAPORLAR HKK

İVEDİ! ÖNEMLİ!

35.A.00

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Bilindiği gibi, 25.05.2007 tarih 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği, 15.06.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

İlaç kullanım ve muafiyet raporları ile ilgili olarak, iki Tebliğ arasında bulunan bir farklılık;

-         Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin 16.4 Maddesinin “16.4. İlaçların kullanımı ve bedellerinin ödenmesi amacıyla verilecek sağlık kurulu raporlarının yukarıdaki esaslara göre düzenlenmesi zorunludur. Ancak bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş mevcut sağlık kurulu raporları süreleri bitimine kadar geçerlidir.” Şeklinde düzenlenmiş olmasına karşılık,

-         SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde, Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş mevcut raporların süreleri bitimine kadar geçerli olduğunu belirtir bir ifade bulunmayışıdır. Bunun yerine, SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin 12.1.3. İlaç kullanım raporlarının düzenlenmesi başlıklı bölümünde

“…Hasta katılım payı muafiyeti için düzenlenen ilaç kullanım raporlarında, teşhis ve ICD-10 kodu yer alacaktır. Teşhislerde ve etken madde isminde kısaltma yapılmayacaktır.

İlaç kullanım raporları, Tebliğde özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir. Tebliğin yürürlük tarihinden önce Kurum bilgisayar kayıtlarına süresiz olarak girilen tüm raporlar, Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl süre ile geçerli kabul edilir.

Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile Tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan ilaç kullanım raporları (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması), aslına sadık kalmak kaydıyla raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekimin kaşe ve imza onayı ile düzeltilmesi ve bunun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerlidir.” Hükmü yer almıştır.

Konu, Birliğimiz tarafından yazılı olarak SGK Başkanlığına iletilerek, Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş raporların mevcut haliyle geçerli olup olmayacağı konusuna açıklık getirilmesi talep edilmiştir.

SGK Başkanlığı tarafından, konu hakkında yazılı bir açıklama yapılıncaya kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki sigortalı ve hak sahipleri için, 15.06.2007 tarihinden önce düzenlenmiş raporlarla ilgili olarak SGK Tebliğinin 12.1.3 Maddesinin “Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile Tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan ilaç kullanım raporları (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması), aslına sadık kalmak kaydıyla raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekimin kaşe ve imza onayı ile düzeltilmesi ve bunun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerlidir.” Bendi çerçevesinde uygulama yapılması, 15.06.2007 tarihi öncesinde düzenlenmiş raporların Tebliğ hükümlerine uymadığı gerekçesiyle kesinti yapılmasını engelleyecektir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan Çolak